سیکلوهگزانون چیست؟
سیکلوهگزانون یک مادهی آلی روغنی از خانوادهی کتونهای حلقوی است که بی رنگ بوده یا ته رنگ زرد ملایمی دارد. این مادهی آلی بویی شبیه به استون دارد.
بزرگترین کاربرد سیکلوهگزانون در تولید نایلون 6،6 است. همچنین این ماده در تولید رزینها به طور گسترده به عنوان کاتالیزور استفاده میشود. در تولید سموم کشاورزی و برخی آنتی هیستامینها نیز نقش اساسی دارد. از دیگر کاربردهای سیکلوهگزانون میتوان به استفاده در لاکها و رنگها و جوهرهای چاپ اشاره کرد.
به دلیل خواص برتر آن که شامل حلالیت دوطرفه، نرخ تبخیر کم، حلالیت خوب و سمیت کم است، به طور گسترده یه عنوان حلال در صنایع رنگ استفاده میشود. سیکلوهگزانون هم در حلالهای آلی و هم در حلالهای شیمیایی، حلالیت خوبی دارد.
سیکلوهگزانون دانسیته ی کمتری از آب دارد و به مقدار کمی در آن حل میشود. همچنین بخارات آن از هوا سنگینتر است. این ماده نقطهی اشتعال نسبتا پایینی دارد و اشتعال پذیر محسوب میشود. تماس مکرر پوست با سیکلوهگزانون میتواند باعث آماس پوستی شده و استنشاق بخارات آن نیز میتواند باعث تحریک سیستم تنفسی شود. این ماده به طور طبیعی در نفت خام وجود دارد و همچنین به صورت مصنوعی و در مقادیر زیاد تولید می شود.
روش های تجاری تولید
راه های بسیاری برای تولید سیکلوهگزانون موجود است ازجمله:
-
هیدروژنه کردن فنول
C6H5OH + 2 H2 → (CH2)5CO
-
اکسیداسیون هوا کاتالیزوری سیکلوهگزان، به طور معمول در حضور بلورهای کبالت:
C6H12 + O2 → (CH2)5CO + H2O
این واکنش یکی از روشهای اصلی تولید در مقیاسهای بزرگ است.
-
هیدروژن گرفتن کاتالیستی از سیکلوهگزانول